Nástrahy chiptuningu

Ako zistiť či je auto vhodné na chiptuning?

Často používané pojmy

Čo je to EGR, DPF, DMF, lambda, na čo slúžia?

Chiptuning 1.9 TDI na zimnú prevádzku


Zimná príprava 1.9 TDI


V tomto článku popisujeme možnosti úprav softvéru riadiacej jednotky motora 1.9 TDI, ktoré môžu majiteľom uľahčiť prevádzku hlavne v zimnom období. Zamerali sme sa na úpravy týkajúce sa zlepšenej štartovateľnosti motora a ohrevu chladiacej kvapaliny.


Ako zlepšiť štartovateľnosť v zime?

V prvom rade je dôležité mať v poriadku štartér a žhaviace sviečky. Chiptuning nemôže nahradiť opravu pokazených súčiastok, ale môže prispieť k zlepšeniu niektorej problematickej oblasti. Štartovanie je možné ovplyvniť aj pomocou diagnostiky v kanáli prispôsobenie, avšak tieto nastavenia majú svoje obmedzenia. Chiptuningom vieme ovplyvniť množstvo vstrekovaného paliva za akýchkoľvek podmienok. Vieme tým upraviť teplé ale i studené štarty.


nastavenie žhavenia

Okrem množstva paliva vieme prenastaviť aj dĺžku žhavenia pri každej teplote. Úprava žhavenia pomáha hlavne motorom s vyšším nájazdom kilometrov a najviac v prechodných tepelných podmienkach medzi letom a zimou, kedy sa teplota pohybuje medzi 0-10°C.


Ako sa dá vylepšiť ohrev motora?

Zásadný vplyv na rýchlosť ohrevu motora má termostat. No ohrev motora je možné ovplyvniť aj inými zariadeniami. Rýchlosť ohrevu motora má súvis aj s EGR ventilom. V prípade jeho zaslepenia sa motor ohrieva dlhšie. Výhody vypnutého EGR a rýchleho ohrevu vieme skombinovať. Pomocou špecializovanej softvérovej úpravy dokážeme EGR ventil ponechať funkčný počas ohrevu motora, a po dosiahnutí prevádzkovej teploty ho vieme automaticky vypnúť.



pridavne vyhrievanie


Vozidlá s riadiacou jednotkou motora EDC15 (TDI 90/101/110/115/130/150 PS) môžu byť vybavené prídavným elektrickým ohrevom chladiacej kvapaliny. Má dva okruhy, a aktivácia týchto vyhrievacích telies je riadená podľa teploty, zaťaženia alternátora, a dosiahnutej teploty motora. Aktiváciu vieme upraviť tak, aby sa spúšťala aj vo vyšších teplotách ako je 0°C, vieme upraviť aj zvýšenú intenzitu vyrievania, a môžeme ovplyvniť aj teplotu pri ktorej sa ohrev deaktivuje, a tým dosiahnuť lepší priebeh vykurovania kabíny vozidla.



V prípade záujmu o podobnú úpravu neváhajte nás kontaktovať či už formou e-mailu alebo telefonicky. Nájdete nás aj na facebooku.